Blaren op voeten of handen?

Blaren

Blaren; iedereen heeft ze weleens gehad. Het is eigenlijk een beschermingsmechanisme van de huid, maar ze kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Waardoor ontstaat een blaar en wat kun je er tegen doen? Dat leggen we je graag uit.

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan meestal door druk of wrijving. Er zijn ook andere soorten blaren maar aangezien drukblaren het meeste voorkomen gaan we daar verder op in. Bij een drukblaar komt de opperhuid (bovenste huidlaag) door wrijving los te zitten van de onderhuid. De opperhuid wrijft tegen de gevoelige onderhuid. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om deze ruimte te vullen met plasma (vocht) ter bescherming. Door dit ‘kussentje’ wordt schade aan diepere huidlagen voorkomen. Blaren komen vooral vaak voor op de voeten, tenen, handen of vingers. Blaren op de voeten kunnen onder andere ontstaan door schoenen die nog niet ingelopen zijn of niet goed passen of na het lopen van grote afstanden als je dit niet gewend bent. Op de handen of vingers als je langere tijd iets stevig vasthoudt of tijdens het werken bijvoorbeeld handschoenen draagt die voor wrijving zorgen.

Hoe kun je blaren voorkomen?

  • Draag goed passende schoenen.
  • Draag goede sokken zonder naden, die het vocht goed opnemen en ademen zoals katoenen sokken of sportsokken.
  • Wil je langere tochten gaan lopen? Bouw dit dan goed op en zorg dat de schoenen goed ingelopen zijn.
  • Ben je lang aan het wandelen of sporten trek dan tijdens de pauze even de schoenen uit zodat het zweet kan verdampen en trek schone, droge sokken aan.
  • Smeer je voeten in met Bogena Uierzalf, deze vette zalf houdt vocht tegen waardoor voeten minder week en stroef worden en er minder snel wrijving optreedt.

Toch een blaar opgelopen?

De mening over wel of niet door prikken verschillen. Het Rode kruis adviseert een blaar liever niet door te prikken; je hebt dan meer kans op infecties. Je kunt er beter een pleister of blaarpleister opplakken. Als je een blaarpleister plakt moet je deze wel laten zitten en er niet aftrekken! Dan kun je de blaar namelijk alsnog kapot trekken. Gaat de blaar uit zichzelf stuk? Maak de wond schoon en plak er een pleister over.

Voorkom blaren!

Bogena Uierzalf

Uierzalf is een vette zalf die vocht tegen houdt. Daardoor wordt de huid minder week en stroef, waardoor minder snel wrijving optreedt en je dus minder snel last krijgt van blaren

Uierzalf Bogena

Waar is Bogena te koop?

Verkooppunten